Welkom bij Bowling Club Ghent-Golden River
BC Ghent - Golden River

Historiek GBC

Historiek Ghent Bowling Club

GBC werd een 1e maal opgericht in 1963 maar werd terug ontbonden in 1967 door het faillissement van de bowling gelegen aan de watersportbaan.Op 26 mei 1970 werd de club heropgericht en op 5 juni van hetzelfde jaar opende Julien Michiels bowling Gravensteen, gelegen aan de Rekelingestraat 5 in Gent, wat meteen de thuisbowling werd van GBC, toen al de grootste club aangesloten bij de BBSF.Het toenmalige bestuur bestond uit: voorzitter Brossé, schatbewaarder De Waegenaere, sportleider Bauwens en secretaris Jarnaey.

Op de ledenlijst van het seizoen ’71-’72 stonden al een paar bekende namen zoals Fernand Bodart, Stefaan Desmet, Franois Eeckhout, Jeannine Janssens, Roger Martens, Norbert Van de Putte en Danny Van Houte. Zij waren dan ook de leden van het eerste uur.In die tijd bedroeg het lidgeld 900 BEF.

Er werd onmiddellijk deelgenomen aan de nationale competitie met meerdere ploegen en in de loop der jaren speelden 6 ploegen over 5 afdelingen, van de hoogste tot de laagste.

Leden van GBC behaalden verschillende titels in de regionale en nationale competitie, Chris Parisis was deelneemster aan de Europese kampioenschappen en Danny Van de Meulebroecke deed zelfs mee aan de wereldkampioenschappen.

Ook Danny Van Houte werd een paar keer kampioen met name kampioen van België categorie D in 1973 en het jaar daarop kampioen van België categorie B met een gemiddelde van 205!

Danny Van Houte in actie, in die tijd was men verplicht om een witte broek te dragen tijdens de wedstrijden

Samen met Stefaan Desmet werd hij kampioen van België bij de dubbels in de A categorie.

GBC behaalde ook ooit de 2e plaats in de Beker van België wat geen geringe prestatie was.

Danny volgde de 2e voorzitter Oscar Vanhauter op in 1977 en is tot nu toe voorzitter gebleven, een functie die hij met hart en ziel waarneemt.

De club telde ooit 112 leden en aangezien Bowling Gravensteen maar 8 banen had, werd de liga verdeeld over 3 avonden, woensdag, donderdag en vrijdag. Dit was niet echt een ideale situatie want op die manier kenden de leden elkaar niet. De interclubwedstrijden gingen toen door op zaterdagnamiddag.

In 1990 zag Bowling De Meibloem het levenslicht en dat werd toen ook de thuisbowling van GBC. De eerste ploeg ging na een degradatie terug naar eredivisie van 1992 tot 1996 maar deze topprestatie kon niet aangehouden worden door het vertrek van een aantal spelers die zich door een hoog financieel bod van andere clubs lieten verleiden.

GBC was reeds inrichter van verschillende nationale en internationale toernooien met deelnemers uit verschillende landen maar in 1991 werd het huidig gekende Nationaal Toernooi van GBC boven de doopvont gehouden en dit resulteerde dit jaar al in een 20e uitgave dat een groot succes kende.

Met dank aan onze voorzitter .