Historiek GBC

Historiek Ghent Bowling Club

GBC werd een 1e maal opgericht in 1963 maar werd terug ontbonden in 1967 door het faillissement van de bowling gelegen aan de Watersportbaan. Op 26 mei 1970 werd de club heropgericht en op 5 juni van hetzelfde jaar opende Julien Michiels bowling Gravensteen, gelegen aan de Rekelingestraat 5 in Gent, wat meteen de thuisbowling werd van GBC, toen al de grootste club aangesloten bij de BBSF. Het toenmalige bestuur bestond uit: voorzitter Brossé, schatbewaarder De Waegenaere, sportleider Bauwens en secretaris Jarnaey.

Op de ledenlijst van het seizoen ’71-’72 stonden al een paar bekende namen zoals Fernand Bodart, Stefaan Desmet, François Eeckhout, Jeannine Janssens, Roger Martens, Norbert Van de Putte en Danny Van Houte. Zij waren dan ook de leden van het eerste uur.In die tijd bedroeg het lidgeld 900 BEF.

Er werd onmiddellijk deelgenomen aan de nationale competitie met meerdere ploegen en in de loop der jaren speelden 6 ploegen over 5 afdelingen, van de hoogste tot de laagste.

Leden van GBC behaalden verschillende titels in de regionale en nationale competitie, Chris Parisis was deelneemster aan de Europese kampioenschappen en Danny Van de Meulebroecke deed zelfs mee aan de wereldkampioenschappen.

Ook Danny Van Houte werd een paar keer kampioen met name kampioen van België categorie D in 1973 en het jaar daarop kampioen van België categorie B met een gemiddelde van 205!
In die tijd was men verplicht om een witte broek te dragen tijdens de wedstrijden.

Stefaan Desmet samen met  Danny Van Houte werden kampioen van België bij de dubbels in de A categorie.

GBC behaalde ook ooit de 2e plaats in de Beker van België wat geen geringe prestatie was.

Danny volgde de 2e voorzitter Oscar Vanhauter op in 1977. Na 37 jaar in 2014 heeft Nathalie Ruys, toen aangesteld als secretaris de fakkel ad intrim van Danny overgenomen, waarna zij het opvolgende jaar officieel de werd aangesteld.
Danny is nog steeds trouw aan zijn club en werkt tot heden mee in het bestuur als interteam secretaris.

De club telde ooit 112 leden en aangezien Bowling Gravensteen maar 8 banen had, werd de liga verdeeld over 3 avonden, woensdag, donderdag en vrijdag. Dit was niet echt een ideale situatie want op die manier kenden de leden elkaar niet. De interclub wedstrijden gingen toen door op zaterdagnamiddag. Heden spelen we Liga op dinsdag en donderdag avond.

In 1990 zag Bowling De Meibloem het levenslicht en dat werd toen ook de thuisbowling van GBC. De eerste ploeg ging na een degradatie terug naar eredivisie van 1992 tot 1996 maar deze topprestatie kon niet aangehouden worden door het vertrek van een aantal spelers die zich door een hoog financieel bod van andere clubs lieten verleiden.

In 2010 was GBC met haar leden genoodzaakt een nieuwe thuisbasis te zoeken omdat de consessie van Bowling De Meilbloem was verlopen en verlenging niet meer mogelijk was. Dat jaar verhuisden we allen naar onze nieuwe stek in Real Bowling te Latem welke ondertussen is getransformeerd in Bowl Inn en tot heden ook onze thuisbasis is.

GBC was reeds inrichter van verschillende nationale en internationale toernooien met deelnemers uit verschillende landen. In 1991 werd het huidig gekende Internationaal Toernooi van GBC boven de doopvont gehouden, en kent nog steeds een groot succes.

2014-2015 was het seizoen dat Ghent Bowling Club en Golden River de handen in elkaar staken en fusioneerden. Daarmee werd de club één van de grootste in België.